Floating Future

Onderzoek naar drijvend bouwen op grote schaal

Een consortium van partners is het Floating Future project gestart om de voor- en nadelen van het ontwikkelen van drijvende steden en infrastructuur op grotere schaal beter te begrijpen. Nu al zijn veel steden in kustgebieden kwetsbaar voor zeespiegelstijging en tegelijkertijd hebben ze te maken met ruimtegebrek. Extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot hoge of lage waterstanden in rivieren en daardoor is er meer ruimte nodig om grote waterstromen te accommoderen of om water op te slaan voor perioden van droogte. Zowel in Nederland als in andere delta's in de wereld wordt de ruimte voor wonen en industrie door deze ontwikkelingen beperkt.

Grootschalige drijvende ontwikkelingen

Het project Floating Future onderzoekt de mogelijkheden van grootschalige drijvende ontwikkelingen als een mogelijke aanvulling op het huidige instrumentarium van kustwaterbouwkunde. Drijvende nederzettingen bieden ruimte en tegelijkertijd kan het water voor andere doeleinden worden gebruikt. Een drijvende fundering past zich aan het veranderende waterpeil aan, waardoor het bestand is tegen zeespiegelstijging, en kan worden verplaatst als dat nodig is.

We zien nu al een toename van het aantal drijvende woningen in Nederland. De volgende stap zou zijn om van losse woningen naar woonblokken, openbare ruimten (zoals parken) en drijvende industrie en havens te gaan. Het project Floating Future heeft 5,3 miljoen euro subsidie gekregen van het NWO-ORC2022 programma om de opschaling van drijvende ontwikkelingen te onderzoeken.

40 partners

Dit unieke project wordt ondersteund door meer dan 40 belangenorganisaties in het publieke en private domein en combineert interdisciplinair onderzoek met industrie en maatschappelijke partners. Met dit project bouwen we letterlijk aan een kennisbasis onder de grootschalige drijvende ontwikkelingen van de toekomst.

De kern van het project is gebaseerd op 10 PhD-opdrachten die de mogelijkheid van drijvende nederzettingen vanuit het perspectief van verschillende disciplines zullen bestuderen. Deze disciplines variëren van sociale wetenschappen tot economische levensvatbaarheid, van juridisch tot technologie en van kustveiligheid tot ecologie.

Common City en Space&Matter dragen bij met hun expertise in bewezen voorbeelden van drijvende architectuur en onderzoek naar drijvende stedenbouw.

 

Schoonschip, beeld: Isabel Nabuurs

Team

Co-applicants: Marin, Blue Revolution, NIOZ, Rijksuniversiteit Groningen, TUDelft, Deltares, Erasmus Universiteit, HAN, Hanze, Open Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Universiteit Utrecht.

Co-funders: Space&Matter, Common City, Bluewater, Cameri, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, De Stichtse Rijnlanden, Houthoff, Indymo, Kuiper, RvO, Offshore Service Facilities, PAO, PGGM, PosadMaxwan, PropTech For Good, Reefy, Shimizu, Smartland, Smart Port, Vopak, Waardenburg Ecology, Waterstudio, Waterschap Rivierenland, Ships NIC.

Cooperations partners: De Rijke Noordzee, Finch Floating Homes, Ministerie van Economische Zaken, Nestabide, North Sea Farmers, Port of Rotterdam, Seaphia, Watersnoodmuseum, Resilient Delta.

Website: floating-future.nl

Vorige
Vorige

NachtFort

Volgende
Volgende

Sample