Sample

Een circulair woon-werk ensemble

Soms vallen bij een project alle puzzelstukjes op hun plek. Kernwaardes waar een team van stadsmakers voor staan: solidariteit, gedeelde verantwoordelijkheid en gastvrijheid. Sample is zo’n project. Een inclusief woon-werkgebouw in Amsterdam Noord met een circulaire hub en productieve plint. Gemaakt in een vooruitstrevende samenwerking van experts in het vormgeven van een circulaire samenleving.

Circulaire samenleving

Sample wordt een voorbeeldproject voor een circulaire samenleving. Zo’n samenleving ontwikkel je niet op papier. Die groeit vanuit de gemeenschap. Het consortium heeft in samenwerking met groepering Verdedig Noord hun gedachtegoed als leidraad gebruikt voor het woonprogramma. Door samen op te trekken met oude en nieuwe Noorderlingen wordt geborgd dat Sample door een brede gemeenschap omarmd wordt.

Sociale dimensie van circulariteit

Het ontwerp heeft een integrale benadering voor energie, voedsel, afval en de sociale structuur. Het consortium is er van overtuigd dat een ontwikkeling pas echt circulair is als ook de sociale dimensie wordt meegenomen. Sample zoekt die verbinding door circulariteit toegankelijk, waardevol en voelbaar te maken voor iedereen. Door zowel toekomstige bewoners, buren, circulaire bedrijven en kennisinstellingen mee te nemen in het proces, creëert het plan een micro samenleving waarin kringlopen worden gesloten, over en weer waardes worden uitgewisseld en synergie ontstaat tussen de verschillende ecosystemen.

Circular City Hub

De Buiksloterham is de bakermat voor circulaire gebiedsontwikkeling. Om circulaire kennis over te dragen en te verdiepen biedt Sample onderdak aan de Circular City Hub. Een plek voor circulaire kruisbestuiving, waar nieuwe netwerken worden gesmeed, circulaire bedrijven worden opgeschaald, en ontwikkelde kennis wordt overgedragen aan iedereen die daarvoor open staat. De hub bestaat uit drie verdiepingen van werkplekken, vergaderruimtes en klaslokalen. Hier werken het AMS institute en Metabolic aan nieuwe innovaties, ontwikkelt de Impact Hub circulaire bedrijfsnetwerken en leidt de Amsterdamse Bouwacademie de bouwers van morgen op.

 
 

Productieve plint

Voor de productieve plint is vooraf al een gemeenschap aan circulaire koplopers samengesteld, waaronder lokale maakbedrijven fietsfabriek Roetz, vertical farmer Growy en smart grid bouwer Spectral. Partijen met niet alleen een circulaire maar ook een sociale agenda. Zij zorgen naast werkgelegenheid ook voor leerplekken en dagbesteding. De activiteiten en samenwerkingsvormen binnen Sample zijn van meerwaarde voor de bewoners en ondernemers uit omliggende wijken.

Industrieel wonen

Bovenop de productieve plint komen 357 woningen in modulaire houtbouw van Finch Buildings. De woningen zijn verdeeld over drie woonblokken georganiseerd rond buurttuinen met een hoge biodiversiteit. De woningen vormen een fijnmazige wereld van routes langs verhoogde collectieve binnentuinen, buitenruimtes en gedeelde ruimtes. Met een geleidelijke overgang van openbaar naar privé. Ontworpen om ontmoeting en samenleven te stimuleren. De geveldetaillering geeft ruimte aan een gevarieerde invulling van biobased en hergebruikte materialen. 80% van de materialen die gebruikt worden in Sample zullen biobased of secundair zijn. Een gebouw wat past bij het innovatieve en dynamische karakter van Buiksloterham waar wonen en werken samengaan.

 

Team

Ontwikkeling: KondorWessels, Common City Development

Design: Space&Matter, Mecanoo, ZUS 

Advies: Metabolic, Finch Buildings, SWECO, Arup, New Horizon

Lokale partner: Verdedig Noord

Vorige
Vorige

Floating Future

Volgende
Volgende

Common Woods